BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Tradiciškai, kinai renkasi tokius stalus, mat taip daug patogiau paragauti jų užsakomas dešimtis patiekalų

Kiniškas svetingumas, kaip ir dauguma pasaulio reiškinių, turi tiek gerąją, tiek ir blogąją pusę. Geroji pusė ta, jog jei esi svečiame mieste, jo gyventojas (nesvarbu, kad jis ten atsikraustė tik gal prieš pusę metų), turi tavimi visapusiškai pasirūpinti: visur vežioti, maitinti, girdyti ir visaip kitaip linksminti. Tačiau blogoji pusė tuomet, kai svečių priėmėjas turi reikalų ir tiesiog palieka tave pusdienį laukti jo mašinos servise, nes tuo tarpu jis priverstinai turi nuvažiuoti savanoriškai tvarkyti aplinkos (nemažai kiniškų firmų turi tokias “linksmybes” savaitgaliais). Tačiau jeigu mūsų priėmėjas atvažiuotų į Šanchajų, mes turėtume jį visaip kaip užiminėti. Lygiai tokia pat logika remiasi ir verslo partnerių priėmimas. Kinai gali išleisti apie 10 000 lt per vakarą ir laikys tai investicija į “gražią ateitį”, nes tokią dosnią dovaną priėmęs verslo partneris, negalės pasirašyti kontrakto su niekuo kitu - toks, pusiau slaptas, elgesio kodas.

Taigi šeštadienis prasidėjo dideliais, labai dideliais pusryčiais. Vėliau pusdienį pralaukėme, kol mūsų priėmėjas atsilaisvins, tačiau smagiai pliurpiau apie visokias įdomybes su vyručiais, o tada jau mes su draugu buvome nuvežti (visi kiti pasirinko “pamiegoti”) pasivaikščioti į Ming laikotarpio buvusių rūmų parką (nerekomenduoju, nieko gero), tik graži miesto siena:

Na, o po to patraukėme prie Konfucijaus šventyklos.

Nankine man ypatingai patiko taksistai - visi labai draugiški, mums be perstojo pasakojo apie vietinius skanėstus ir įdomybes. Reziumuojant: “žiūrėkite, kur ilga eilė, vadinasi, maistas ten skanus”. Vietiniai delikatesai: “ryžių makaronai su anties krauju” ir “smirdantis tofu” bei “vandenyje sūdyta antis” (kuri iš tiesų kilusi iš Ningbo).

Prie Konfucijaus šventyklos buvo labai mielas kiniškas šurmulys ir daug vietinių užkandžių, kas labai patiko mano draugui kinui, tai taip ir prasivaikščiojome, ragaudami. Kitas vietinis džiaugsmas - “lietaus gelės akmuo”, kuris turi labai daug spalvų. Iš jo pasidarėme po kinišką vardinį štampą. Per dvi valandas sutikau gal tris užsieniečius, kas man pasirodė labai labai keista.

Kelios akimirkos:

Kaip ir minėjau - gražus, kiniškas miestas.

Prasivaikščioję patraukėme jau mūsų laukiančios vakarienės, kur suvalgiau gal 50 vėžių (paruoštų aštriame, labai gardžiame padaže).

Tik vakarienės metu pagaliau kinučiai išgėrė po porą butelių alaus ir pradėjo nesidrovėti su manimi bendrauti. Tada paaiškėjo, kad juos labiausiai domino mano tikėjimas, kad juos labiausiai slegia tuoj planuosiamas nėštumas (visi stengiasi gimdyti ateinančiais, drakono metais) ir kaip jie džiaugiasi turėdami tokią nuostabią progą šitaip išgerti su draugais.

Na, o pabaigai - klausimas skaitytojams: kas čia?

Patiko (0)

Rodyk draugams



komentarai (6) to “Nanjing Nanjing: kiniškas svetingumas”

  1.   GLUOSNISon 26 Geg 2011 at 03:49

    Visada laukiu tavo naujų įrašų. Juose atrandu daug įdomaus. Ačiū už įdomius įrašus.
    Nuotraukoje, man atrodo yra topinambo gumbiai. Ar aš klystu ? :)

  2.   kittokiaon 26 Geg 2011 at 11:59

    GLUOSNI,

    ačiū už komentarą! :)
    O nuotraukoje - visai ne tai. Dar palauksiu dienelę ir parašysiu :)

  3.   GLUOSNISon 03 Bir 2011 at 00:15

    Kodėl neparašei kas tai - per daržovės ar vaisiai ?
    Sėkmės ir geros dienos :)

  4.   kittokiaon 03 Bir 2011 at 00:52

    Oj, visai pamiršau. Tai - vištiena! Vadinasi “Elgetos vištiena”. Buvo kartą visai neturtingas, bet sumanus jaunuolis. Išgirdęs, jog artinasi plėšikai, savo vištą suvyniojo į lotoso lapus ir tada įkišo į purvą/molį. Tad plėšikai vištos nesurado ir neatėmė. Tada jis tą vištą iškepė ir paaiškėjo, kad neblogai gavosi. Taip atsirado šis patiekalas.
    Pirma reikia stipriai trenkti per šitą apvalų daiktą, tada jis skyla ir galima “nurinkti” lotoso lapus ir valgyti vištą - ji jau iškepta, su visu moliu ir lapais :)
    Planavau šią savaitę eiti valgyti šios vištos ir tada viską aprašyti su nuotraukomis, tačiau nebespėjau… :(
    Ačiū, kad domiesi!!!

  5.   GLUOSNISon 03 Bir 2011 at 05:16

    Visai nepagalvojau apie vištą. Dabar žinosiu kaip kinai kepa vištas :)

  6. [...] http://kittokia.blogas.lt/nanjing-nanjing-kiniskas-svetingumas-1308.html [...]

Trackback URI | Comments RSS

Rašyk komentarą